Serviciul Afișare Nume Beneficiar (SANB)

Stimati clienti,

 

BRCI va ofera o noua facilitate de verificare a identitatii beneficiarului platilor in lei efectuate prin aplicatiile BRCI iBanking si BRCI Mobile. Astfel, veti avea acces la afisarea automata, partial sau trunchiat, a numelui/denumirii beneficiarului contului IBAN indicat in ordinul de plata electronic.

 

Acest lucru este posibil prin intermediul SANB („Serviciul Afisare Nume Beneficiar”) atunci când beneficiarul are cont deschis la un alt prestator de servicii de plată din Romania, participant la SANB. SANB este oferit in parteneriat cu societatea Transfond (operatorul si administratorul Casei de Compensare Automata de Plati Interbancare), pe modelul unei baze de date centralizate, cu agregarea informatiilor privind codul IBAN si numele partial in cazul beneficiarilor persoane fizice, respectiv denumirea trunchiata a titularului contului in cazul persoanelor juridice, asa cum sunt acestea administrate de catre prestatorii de servicii de plata care au optat sa participe la schema SANB. 

Afisarea acestor informatii in BRCI IBanking si BRCI Mobile este utila pentru identificarea eventualelor discrepante intre informatiile pe care le detineti despre titularul contului catre care doriti sa efectuati plata si cele afisate prin intermediul SANB. In aceste cazuri, puteti decide sa nu efectuati plata.  

 

Astfel, se pot preveni fraudele si se poate reduce numarul platilor eronate (realizate din eroare, ori ca urmare a unei fraude, catre conturi incorecte, care nu apartin destinatarilor preconizati ai fondurilor) si, corespunzator, se poate reduce numarul de cazuri de incasari de sume necuvenite in contextul executarii operatiunilor de plata in conformitate cu codul IBAN al beneficiarului specificat de client (ordonator) in ordinul de plata.

 

Va rugam sa aveti in vedere ca, desi SANB reprezinta un instrument suplimentar oferit de catre Banca, in scopul prevenirii fraudelor si reducerii numarului de plati efectuate in mod eronat, noua functionalitate nu inlocuieste propriile verificari pe care va recomandam sa le efectuati cu privire la identitatea destinatarilor platilor, respectiv codurilor IBAN apartinand acestora si, de asemenea, nu garanteaza identificarea, in intregime, a cazurilor de frauda si/sau utilizare eronata a codurilor IBAN.

Mentionam că, in prezent, nu toti prestatorii de servicii de plata din Romania ofera acest serviciu; astfel, in cazul unei plati in lei către un cont deschis la un prestator de servicii de plata care inca nu a aderat la acest serviciu, numele/denumirea beneficiarului nu se va afisa. Lista bancilor participante la SANB o gasesti aici.

Va asiguram, pe aceasta cale, ca BRCI depune toate eforturile pentru a creste siguranta platilor pe care le efectuati si pentru a imbunatati experienta pe care o aveti utilizand aplicatiile noastre. 

 

Echipa BRCI